UNA VISIÓ DE LA GUERRA ANTIHERÒICA

“La creu de Cabrera” s’estructura com una novel·la “dual” en tots els seus aspectes. Dual, pel que fa als espais; amb una clara confrontació entre el món rural, centrat a Vistabella i les comarques de l’interior castellonenc i la societat urbana de la València de la meitat del XIX. Dual, pel que fa al temps; amb dos escenaris temporals separats per vora de trenta anys: la guerra de Cabrera (1833/1840) i la mesura i establiment del vèrtex geològic de Penyagolosa (1864). Dual, també, per la confrontació sociològica entre Donís (masover del Mas de l’Alberta/ Vistabella) i Jaume (estudiant de teologia de l'arquebisbat de València). Dual, finalment, pel joc que l’autor estableix entre la ficció i la realitat amb una subtilesa tal que al lector se li farà difícil establir-ne la separació.

En la primera part un fons d’episodis històrics, accions de la lluita armada entre carlistes i cristins, ben documentats sobre els seus escenaris reals (Vistabella, Benassal, Llucena, València o el setge de Madrid) serviran de fons a les vides dels protagonistes imaginats (Donís, Jaume, Valdesca, etc.). La guerra, autèntica protagonista, mourà dissimuladament els fils de la trama alterant la vida tota de les persones que la pateixen i d’aquelles que en trauen profit. Ella establirà valors i contravalors, amors i odis, fidelitats i traïcions. Fins i tot, després d’acabada, encara continuarà marcant la vida de les persones i, trenta anys més tard, tornarà a llançar-los el passat a sobre.

A la segona part, el fons real serà un dels episodis més desconeguts de la nostra història: els treballs de triangulació geodèsica per enllaçar la xarxa topogràfica peninsular amb les Illes. En concret, es tracta dels treballs de mesura i establiment del vèrtex de Penyagolosa. Seguint la mateixa tècnica narrativa de la primera part, l’autor enllaçarà les dues històries mitjançant un bucle insospitat.

Passejant pels camins del segle XIX, ens resultarà fàcil ensopegar amb personatges històrics com Cabrera, El Serrador, el Compte d’Almodover o alguns dels conspiradors de València. Així mateix, podrem ser testimonis dels treballs del comandant Barraquer per establir la primera xarxa geodèsica per la nostra terra.

divendres, 7 de setembre del 2012

LA CREU DE CABRERA TORNA A VISTABELLA


 
Tal i com estava anunciat, el dia 23 d’agost “EL PONT.COOPERATIVA DE LLETRES” es va presentar a VISTABELLA DEL MAESTRAT de la mà dels escriptors PEP CASTELLANO i JOAN ANDRÉS SORRIBES. L’acte formava part de la SETMANA CULTURAL que organitza la població com a avançada de les Festes Patronals i constava de dos parts ben diferenciades
En la primera els dos autors van presentar l’associació comentant els orígens, objectius, activitats, possibilitats i membres, tot això acompanyat d’una projecció d’imatges.
La segona part, sota el títol “LES NOSTRES TERRES A LA NOSTRA LITERATURA” va constar d’una xerrada sobre les obres “LA CREU DE CABRERA” de Joan Andrés Sorribes i “RAONS DE SANG I DE FOC” de Pep Castellano. El autors glosaren la importància que adquirien a les seues obres els factors humans de la gent dels pobles, les seues formes de ser o de pensar i els seus paisatges, com al capdavall, aquestes coses aplegaven a convertir-se en autèntics protagonistes en determinats moments de les novel·les. Finalment tots dos autors llegiren, a tall d’exemple, sengles fragments de les seues novel·les.

El públic, que omplia el local, va mostrar-se força interessat i va participar en un animat col·loqui en acabar l’acte.